«Δεν μπορώ να βρω ησυχία

που την ψυχή μου κτήμα έχει!

Δεν μπορώ στην ηρεμία!!

Διαρκώς να προχωράω πρέπει!!!»

Karl Marx....

Ιδεολογία,...άρθρα ,...σύνδεσμοι



Δοκίμιο Ιστορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τόμος Β  _ από το τέλος του 1949 έως και την 12η Ολομέλεια





"Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που θεωρεί ως ανάγκη και έχει τις προϋποθέσεις να μελετά επιστημονικά την ιστορία του και να εκθέτει πρώτα απ' όλα στην εργατική τάξη τα συμπεράσματα για την ισχυροποίηση της πάλης της. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο χαρακτήρα του ως Κόμματος της εργατικής τάξης, της τάξης με ιστορικά ηγετικό ρόλο στον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας..."
 
.................................................................................................................................................






Επιστολή του Κομαντάντε Ernesto Che Guevara προς τον Αρμάνδο Χαρτ γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας _εκείνη τη στιγμή_ (πρώην) υπεύθυνο του ιδεολογικού τομέα του νεαρού Κ. Κ. Κ. με ημερομηνία 4 Δεκέμβρη του 1965 από το Κονγκό που το Διεθνιστικό του Καθήκον τον είχε οδηγήσει,…
(Η επιστολή είναι μακροσκελής αλλά αξίζει να διαβαστεί αφού αποκαλύπτει εκτός των άλλων, την επίγνωση που είχε ο Che,  μετά και την νικηφόρα εμπειρία της Επανάστασης στην Κούβα, για την ιδεολογική ανεπάρκεια, την σκόπιμη ή και μοιραία αποσιώπηση από την πλευρά των σοβιετικών εγχειριδίων, σοβαρών ζητημάτων που είχαν σχέση  με την προμαρξιστική φιλοσοφία, με την Σοσιαλιστική Οικοδόμηση και τον Προλεταριακό Διεθνισμό. Η επιστολή έχει και βαθιά αυτοκριτικό ύφος αφού ξεκινάει σαν ένα πλάνο αυτομόρφωσης_ Από έναν άνθρωπο που δεν δίσταζε να λέει τα πράγματα με το όνομα τους κι όχι να κουκουλώνει τα προβλήματα  και να αποσιωπά τις δυσκολίες,  αλλά αντίθετα να τις αναδεικνύει να τις καυτηριάζει και τουλάχιστον να τις αντιπαλεύει,…)  


4/12/65

Αγαπητέ μου γραμματέα,

Σε συγχαίρω για την ευκαιρία που σου έδωσαν να είσαι ο Θεός˙ έχεις 6 μέρες για  αυτό. Προτού τελειώσεις και καθίσεις να αναπαυτείς(αν δεν επιλέξεις τη σοφή μέθοδο του προκάτοχού σου Θεού, ο οποίος ξεκουράστηκε νωρίτερα), θέλω να σου εκθέσω μερικές μικρές ιδέες σχετικά με την κουλτούρα της πρωτοπορίας μας και του λαού μας γενικότερα.

Σε αυτή τη μακρά περίοδο διακοπών έχωσα τη μύτη μου στη φιλοσοφία, κάτι που από καιρό σκεφτόμουν να κάνω. Σκόνταψα πάνω στην πρώτη δυσκολία: στην Κούβα τίποτα δεν εκδίδεται, πέρα από εκείνα τα σοβιετικά τούβλα που έχουν το μειονέκτημα ότι δεν σ’ αφήνουν να σκεφτείς: ήδη το κόμμα το έκανε για λογαριασμό σου κι εσύ οφείλεις να το χωνέψεις. Ως μέθοδος είναι η πλέον αντιμαρξιστική, αλλά επιπλέον, τα βιβλία αυτά συμβαίνει να είναι και πολύ κακά. Η δεύτερη, και όχι λιγότερο σημαντική, ήταν η άγνοια μου της φιλοσοφικής γλώσσας( πάλεψα σκληρά με το δάσκαλο Χέγκελ και στον πρώτο round με έριξε κάτω δύο φορές). Γι αυτό έκανα ένα σχέδιο μελέτης για τον εαυτό μου που, πιστεύω, θα μπορούσε να κοιταχτεί και να βελτιωθεί αισθητά, για να αποτελέσει τη βάση μιας πραγματικής σχολής σκέψης. Έχουμε ήδη επιτύχει αρκετά, αλλά κάποια μέρα θα χρειαστεί επίσης να σκεφτούμε. Η ιδέα μου είναι ένα πλάνο ανάγνωσης, φυσικά, αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί σε σοβαρά έργα του εκδοτικού οίκου του Κόμματος.

Αν ρίξεις μια ματιά στις εκδόσεις μας, θα δεις πληθώρα Σοβιετικών και Γάλλων συγγραφέων. Αυτό οφείλεται στην άνεση της απόκτησης μεταφράσεων και στον ιδεολογικό παπαγαλισμό. Έτσι δεν προσφέρεται μαρξιστική κουλτούρα στο λαό, αλλά το πολύ πολύ μαρξιστική ενημέρωση, πράγμα απαραίτητο, αν η παρουσίαση είναι καλή( που αυτό δε συμβαίνει), αλλά ανεπαρκές.

Το σχέδιο μου είναι το εξής:
I.                  Κλασσικοί φιλόσοφοι
II.                Μεγάλοι διαλεκτικοί και υλιστές
III.             Σύγχρονοι  φιλόσοφοι
IV.            Κλασσικοί της οικονομίας και προάγγελοι
V.                Μαρξ και μαρξιστική σκέψη
VI.            Σοσιαλιστική οικοδόμηση
VII.          Ετερόδοξοι στοχαστές και καπιταλιστές
VIII.       Πολεμικές

Κάθε σειρά θα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες και θα μπορούσε να εξελιχθεί ως εξής:
I.                  Παίρνουμε τους γνωστούς, ήδη μεταφρασμένους στα ισπανικά, κλασσικούς και τους προσθέτουμε μια σοβαρή εισαγωγική μελέτη ενός φιλοσόφου, μαρξιστή ει δυνατόν, κι ένα εκτενές επεξηγηματικό λεξιλόγιο. Ταυτόχρονα, θα κυκλοφορεί ένα λεξικό φιλοσοφικών όρων μαζί με μια ιστορία της φιλοσοφίας, ενδεχομένως του Ντένικ ή του Χέγκελ. Η έκδοση θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποια επιλεκτική χρονολογική σειρά και αξίζει, θα έλεγα, ν’ αρχίζει με ένα ή δύο βιβλία των πι μεγάλων στοχαστών και η να σειρά να συνεχίζεται ως τη σύγχρονη εποχή, επιστρέφοντας κατόπιν στο παρελθόν με κάποιους άλλους φιλοσόφους λιγότερο σημαντικούς και προσθέτοντας της, τόμους των πιο αντιπροσωπευτικών κ.λ.π
II.                Εδώ μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια γεινική μέθοδο, με συλλογές από κάπιους αρχαίους( προ καιρού διάβασα μια αργεντινή μελέτη που περιλάμβανε τον Δημόκριτο, τον Ηράκλειτο και τον Λεύκιππο).
III.             Εδώ θα εκδίδονται οι πιο αντιπροσωπευτικοί σύγχρονοι φιλόσοφοι, συνοδευόμενοι από σοβαρές και σχολαστικές μελέτες ανθρώπων ειδικών( όχι απαραίτητα Κουβανών ), με την αντίσοιχη κριτική όταν αντιπροσωπεύουν την ιδεαλιστική σκοπιά.
IV.            Είναι ήδη σε διαδικασία υλοποίησης, αλλά χωρίς καμία τάξη και λείπουν θεμελιώδη έργα του Μαρξ. Εδώ θα ήταν απαραίτητο να εκδοθούν τα απάντα των Μαρξ και Ένγκελς , Λένιν, Στάλιν και άλλων μεγάλων μαρξιστών. Κανείς δεν έχει διαβάσει το παραμικρό έστω έργο της Ρόζας Λούξεμπουργκ, για παράδειγμα, η οποία μπορεί να έχει λάθη στην κριτική της στον Μαρξ (3ος τόμος ), αλλά τη σκότωσαν και το ένστικτο του ιμπεριαλισμού είναι ανώτερο από το δικό μας σε τέτοια ζητήματα. Λείπουν επίσης μαρξιστές στοχαστές που στη συνέχεια κατέβηκαν από το τρένο, όπως ο Κάουτσκι και Χίλφερινγκ( μάλλον δε γράφεται έτσι) με σημαντική συνεισφορά, καθώς και πολλοί σύγχρονοι μαρξιστές, όχι τελείως ορθόδοξοι.
V.               Σοσιαλιστική οικοδόμηση. Βιβλία που ασχολούνται με προβλήματα συγκεκριμένα, όχι μόνον των σημερινών κυβερνώντων, αλλά και του παρελθόντος, με μια σοβαρή διερεύνηση της συνεισφοράς των φιλοσόφων και, κυρίως, των οικονομολόγων και των στατιστικολόγων.
VI.            Εδώ θα βγάζαμε στην επιφάνεια τους μεγάλους ρεβιζιονιστές (αν θέλετε μπορείτε να συμπεριλάβετε και τον Χρουτσόφ), καλά αναλυμένους˙ και εσύ, βαθύτερα από όλους, θα πρέπει να έχεις θαμμένο και τον φίλο σου τον Τρότσκι, που απ’ ότι φαίνεται, υπήρξε και έγραψε. Επιπλέον, μεγάλους θεωρητικούς του καπιταλισμού όπως Μάρσαλ, Κέινς Σουμπέτερ, κ.λ.π. εξίσου αναλυμένοι σε βάθος και με την εξήγηση των γιατί.
VII.          Όπως  δείχνει και το όνομά του, αυτό είναι και το πιο έντονα κριτικό κομμάτι, αλλά η μαρξιστική σκέψη έτσι προχώρησε. Ο Προυντόν έγραψε τη Φιλοσοφία της Αθλιότητας  και γνωρίζουμε ότι υπάρχει λόγω της μαρξιστικής     Αθλιότητας της Φιλοσοφίας. Μια κριτική έκδοση θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση της εποχής και της ίδιας της εξέλιξης του Μαρξ, που δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί. Σε εκείνη την εποχή ανήκουν οι Ρομπέρτους και Ντίρινγκ, και κατόπιν έρχονται οι ρεβιζιονιστές και κριτικοί του ’20 στην ΕΣΣΔ, που είναι ίσως και οι σημαντικότεροι για εμάς.

Τώρα βλέπω ότι μου ξέφυγε ένα σημείο, οπότε και άλλαξε η σειρά ( γράφω στο γόνατο)  

Πρόκειται για το IV, κλασσικοί της οικονομίας και προάγγελοι, όπου θα περιλαμβάνονται ο Άνταμ Σμιθ, οι φυσιοκράτες κ.λ.π.

Είναι ένα γιγάντιο έργο, αλλά η Κούβα το αξίζει και πιστεύω ότι θα μπορούσες να το επιχειρήσεις. Δε θα σε κουράσω άλλο με αυτή μου την πολυλογία. Έγραψα σ’ εσένα επειδή οι γνώσεις μου για τους σημερινούς υπεύθυνους της  ιδεολογικής καθοδήγησης είναι φτωχές και ίσως δεν θα ήταν φρόνιμο να γράψω σ’ εκείνους, εξαιτίας και άλλων λόγων( όχι μόνον εξαιτίας του παπαγαλισμού, που επίσης μετράει).

Λοιπόν, φωτισμένε συνάδελφε(υπό τη φιλοσοφική έννοια), σου εύχομαι επιτυχία. Ελπίζω να ιδωθούμε την έβδομη μέρα. Μια θερμή αγκαλιά σε όσους την αξίζουν, συμπεριλαμβάνοντας ανάμεσά τους εσένα και το αγαπημένο σου και πολεμοχαρές έτερόν σου ήμισυ.

Ραμόν(*)

(*) Ψευδώνυμο του Che, που χρησιμοποιούσε στο Κονγκό το 1965


................................................................................................

Από βιβλίο : Ο Τσε από τον Γκεβάρα _  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
Εκδόθηκε με τη συνεργασία του Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα της Αβάνας
© Aleida March and Che Guevara Studies Center, Havana
  


 .....................................................................................................................................................................

είναι καιρός να ανοίξει συζήτηση,....για όλα 
κάνουμε αρχή  απο το Νέο Αριστερό Ρεύμα


  • Ορισμένα ζητήματα γύρω από την ιστορική διαδρομή του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στη Δύση ....
http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=65
  • Για τη φύση και το χαρακτήρα των χωρών του "υπαρκτού σοσιαλισμού"
http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=65

  • Το εγχείρημα της Κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης και η ιστορία
http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=65

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«…τρόχισε εκείνα τα σπαθιά του λόγου που μ’ αρέσουν,…»